A orr- és arcüregöblítés előnyeiről

t

Eldugult az orra?
Allergiás?
Arcüregproblémái vannak?

Z

Orvosok által ajánlott fül-orr-gégészeti (ORL) betegségek esetén

Ha eldugult az orra, megfázástól, orrmelléküreg-gyulladástól szenved, esetleg allergiás vagy szénanáthás, Önnek a Rhino Horn™ neti kannával végzett orrmosás lehet a segítségére.

Az orröblítéshez langyos, sós vizet használunk. Az oldatot a Rhino Horn™ kancsó segítségével az egyik orrlyukba öntjük, és hagyjuk kifolyoni a másik orrlyukon keresztül, miközben az orr belső részei megtisztulnak. A folyamatot a másik orrlyukkal is megismételjük.

Az orr irrigálás a kancsóval gyermekek számára is rendkívül előnyös, akik az eljárást már kb. 5 éves kórtól el tudják végezni (az ügyesebbek hamarabb is). Természetesen itt fontos a felnőtt felügyelet, és a gyermeknek tudnia kell helyesen orrot fújni. Az orrmosás hozzájárul az ún. hátsó nátha enyhítéséhez, és megelőzheti a középfül gyulladásait.

Rhino Horn

A Rhino Horn™ kancsó használata egyszerű, mégis ajánljuk, hogy olvassa el a mellékelt használati utasítást.

Hagyományos gyógymód és modern orvostudomány

Világszerte megtaláljuk a hagyományos orvoslás sokféle orrmosási módszerét, és ma a modern orvostudomány is csatlakozik hozzájuk.

A halászok az egész világon, már generációk óta tengervízzel öblítik ki az orrukat. A jóga keretein belül szintén egyike a számos használt megtisztító procedúrának az orrmosás (néti). A jóga általanosan egyre népszerűbb és sikeresen terjed a mi civilizációnkban is. A fogmosás például évezredek óta gyakorolt jóga tradíció, a nyugati kultúrában viszont csak a legutóbbi 100 évben vált valóban általánossá.

A sóoldatos orrmosás a bízonyítékokon alapuló orvoslás (EBM) keretein belül az akut és krónikus arcüreggyulladás ajánlott kezelései közé tartozik, valamint része a posztoperatív ellátásnak is. A Rhino Horn™ kancsóval végzett orröblítés során az orrból eltávolításra kerül a pollen és a por, így enyhülnek az allergia tünetei. Az öblítések segítenek egyszerű megfázás, krónikus nátha, illetve poros környezetben tartózkodók esetében. A rendszeres orrmosás a felső légutak gyulladásait megelőző preventív intézkedések közé tartozik.

 

 • Bevált módszere a sóoldatos orrmosásnak. Az egyszerű és ellenálló konstrukció a könnyű otthoni fertőtlenítés lehetőségével (pl. pár perces kifőzés vízben) biztosítja a gyakorlatilag korlátlan élettartamot.
 • A Rhino Horn™ kancsó használata nem költségigényes – elég hozzá langyos víz és egyszerű konyhasó. Az orr öblítéséhez alapvetően fiziológiás sóoldat használatos (0,9% NaCl), amely a mellékelt mérőkanál segítségével készíthető el.
 • Nincs szükség semmilyen ismételt vagy kiegészítő vásárlásra. Az elhanyagolható üzemeltetési költségek lehetővé teszik a mindennapos preventív használatot.
 • A használat lehetséges közönséges konyhasóval vagy tengeri sóval, de más ajánlott hatóanyagokkal (myrtol) is, mégpedig az aktuális szükség szerint különböző koncentrációban (izotóniás vagy hipertóniás oldat).
 • A Rhino Horn™ kancsó kialakítása lehetővé teszi, hogy a víz könnyen átfollyon az orrjáratokon, kizárólag a gravitáció hatásának köszönhetően. Használata nem hordozza magában a magas applikációs nyomással járó kockázatokat.
 • A Rhino Horn™ kancsóval gyermekek is el tudják végezni az orröblítést, kb. 5 éves kortól, felnőtt felügyelete mellett.
  Bizonyos gyakorlat elsajátítása után, az egész procedúra, beleértve az oldat elkészítését is, kb. 1 percig tart.
 • A Rhino Horn™ kancsóval végzett orr irrigálás természetes és rendkívül hatékony alternatívája a szokásos orrspray-k és orrcseppek használatának.
Rhino Horn Red and Blue

Rhino Horn

Az orrmosás eljárást orrzuhanynak, vagy orrlavázsnak is hívják, a jógarendszerben pedig dzsala nétí (angolul Jala Neti) a neve. A jógarendszerben az orr öblítésére használt kancsó megnevezése hagyományosan Lota Néti, angolul Neti Pot. Találkozhatunk más, korábban használt elnevezésekkel, mint az orr irrigátor vagy applikátor.

Az alapofogalmak magyarázata

 • Dzsala nétí (anguolul Jala Neti) – a jógarendszerben használatos orrmosási eljárás megnevezése.
 • Fiziológiás sóoldat – a só 0,9 százalékos vizes oldata, ami megegyezik a vérplazma koncentrációjával, ún. izotóniás oldat – lásd lejjebb.
 • Hipertóniás oldat – az orröblítés szempontjából olyan oldatról van szó, melynek koncentrációja magasabb, mint ami természetes az orr közegében illetve a testfolyadékokban. Esetleges orrmosásra történő használata égető érzést válthat ki, és irritálhatja az orr nyálkahártyáját. Rövid távon lehetséges a kb. 2%-os NaCl oldat használata megdagadt nyálkahártya által okozott orrdugulás megszüntetésére.
 • Hipotóniás oldat – az orr irrigálás elvégzése szempontjából olyan oldatról van szó, melynek sókoncentrációja alacsonyabb, mint ami természetes az orr közegében. A víz alacsony sókoncentrációja, nyomásérzetet kelt a nyálkahártyán.
  Izotóniás oldat – rendszeres orrmosáshoz az izotóniás sóoldatnak (0,9% NaCl tartalommal) van a legmegfelelőbb koncentrációja, a fiziológiás oldat megfelelője.
 • Orrlavázs – elnevezés az orrmosás eljárásra.
 • Lota Néti – orröblítésre használt edény a jógarendszerben, angol nyelven a Neti Pot kifejezés használatos.
  NaCl – nátrium-klorid, vagyis konyhasó.
 • Orrzuhany – elnevezés az orrmosás eljárásra.
 • ORL – otorhinolaryngológia (fül-orr-gégészet). Orvosi szakterület, amely a fül, az orr és a gége megbetegedéseinek diagnózisára és gyógyítására specializálódott.

 

Rhino Horn Symbol