Rhino Horn™ - Orvostechnikai eszköz használati utasítása

Rhino Horn™ Junior - Orvostechnikai eszköz használati utasítása

One Rhino Spoon of salt…

Használjon finom szemcsés konyhasót.

One Rhino Spoon of salt…

Használhat csapvizet, ha tudja, hogy nem szennyezett.

One Rhino Spoon of salt…

Ha nem biztos a csapvíz minőségében, néhány percig forralja a vizet, és hagyja lehűlni testhőmérsékletre.

Az oldat elkészítése

Az orröblítő oldat elkészítéséhez töltse fel a kancsót testhőmérsékletű (kb. 37°C) vízzel (300 ml/200 ml), és oldjon fel benne egy mérőkanálnyi (2,7 g/1,8 g) finomszemcséjű konyhasót (NaCl). A kancsót zárja le tenyerével és hüvelykujjával, majd rázza meg, hogy a só gyorsabban feloldódjon. A kapott oldat koncentrációja 0,9 % NaCl (fiziológiás oldat).

Ha a csapvíz túl sok buborékot tartalmaz, várjon pár pillanatot, hogy a gáz elillanjon belőle. Ha kételkedik a meleg csapvíz minőségében, használjon 1 percig előforralt vizet, amely visszahűlt testhőmérsékletűre. Vigyázat: A víz alacsony sókoncentrációja nyomásérzetet és égető érzést kelt az orrban.

Orrmosás

One Rhino Spoon of salt…

Hajoljon előre, hogy feje a mosdó felett legyen, eközben fordítsa a fejét úgy, hogy oldalra nézzen. Az álla mutasson a mellkasa felé, ne tolja előre, így nem fog az oldat a torkába folyni. Bizonyított, hogy minél jobban előrehajtja a testét orrmosás közben, annál mélyebbre tud az oldat az orrmelléküregekbe hatolni.

Helyezze a kancsó száját oldalról az orrnyíláshoz, és könnyedén nyomja oda úgy, hogy a tölcsér csúcsa lezárja az orrnyílást, az oldat ebből az orrnyílásból ne szivárogjon. A kancsó szája nem tapadhat az orrsövényhez, így tud a víz a kancsóból kifolyni. Ha eldugult az orra, kezdje a szabadabbnak tűnő orrnyílással. Enyhén emelje meg a kancsót, a víz egy pillanat múlva elkezd magától átfolyni az orrüregen, és a másik orrnyíláson kifolyni. Szájon keresztül, lassan lélegezzen, orröblítés közben nem lehet orron át lélegezni. Amikor a kancsó tartalmának fele átfolyt, emelje fel a fejét, és távolítsa el az edényt. A víz nagy része magától kifolyik az orrból, a maradékot könnyed kifújással eltávolíthatja. Az oldat második felével öblítse át orrát a másik orrnyíláson keresztül (lásd videó).

Ha az orr nyálkahártyája annyira duzzadt, hogy nem tud orron át lélegezni és a víz sem folyik át rajta, a kancsóval öntsön felváltva oldatot az orrnyílásaiba, és hagyja bennük mindig 5-10 másodpercig. Addig ismételje ezt az eljárást, amíg a víz át nem tud folyni. A felszabadító hatást fokozhatja magasabb sótartalmú oldat ideiglenes használatával – pl. 1,5 mérőkanál só, ún. hipertóniás oldat alkalmazásával.

A levegő megemelkedett allergéntartalma (pollen) idején, erősebb megfázás vagy az orrmelléküregek akut gyulladása esetén az orrmosást naponta többször is elvégezheti. Ha az orröblítést megelőző és higéniai intézkedésként alkalmazza, elég naponta egyszer elvégezni.

 

Minden víznek távoznia kell

Az orrmosás befejeztével az orrban és az orrmelléküregekben ne maradjon víz. Általában a folyadék orrból való eltávolításához elég orron keresztül kilélegezni és (nem túl erősen) kifújni. A víz alapos eltávolításához a kancsó használata után hajoljon teljesen előre, hogy feje lefelé mutasson.

Water of Body Temperature...

Fejét fordítsa oldalra, és fújjon ki a felső orrlyukán miközben az alsó orrnyílását befogja. Ezután fordítsa fejét arccal lefelé, és újra fújjon ki ugyanazon az orrlyukon keresztül. Ezt többször ismételje meg mindkét orrnyílással.

Figyelmeztetés: Az egész művelet folyamán a kilélegzés és az orrfújás se legyen olyan erős, hogy azt a fülében is érezze! Orrfújás közben az egyik orrlyuk mindig legyen szabad! Túlságosan erős, vagy helytelen orrfújás esetén fennáll a középfülgyulladás kockázata. Bakteriális fertőzés gyanúja esetén forduljon orvosához!

 

A Rhino Horn™ kancsó tisztítása

Használat után a Rhino Horn™ kancsót alaposan öblítse ki vízzel és hagyja megszáradni. A műanyag száraz felületén vírusok és baktériumok sem tudnak hosszabb ideig életben maradni. Időnként ajánlatos a kancsót forró vízzel, esetleg mosogatógépben alaposan megmosni. A kancsót (de nem a mérőkanalat) kb. 3 percig tartó, vízben való kifőzéssel lehet fertőtleníteni. A sólerakódás ecettel eltávolítható. A fertőzések terjedésének kockázata miatt ajánlott, hogy mindenkinek legyen saját kancsója.

Az utolsó felülvizsgálat kiadásának dátuma: 2021.6.14.